Boerderij GroeiZaam
Boerderijwinkel, pluktuin, wandelpad & zorgboerderij
Home  |  Zorg  |  Werk  |  Actueel  |  Op de kuierlatten  |  Contact  |  Vacatures  |  Links

Op de kuierlatten

Boerderijpad (klik)
’t Is bijna niet te geloven, maar dit door weidsheid omringde wandelpad ligt binnen de bebouwde kom van Emmeloord. Ook in een ander opzicht is het Boerderijpad bijzonder: het leidt ondermeer langs de gewassen en gebouwen van "de Boerderij" Wij hopen met enige trots dat u zult genieten van de mooie landerijen die wij met veel inzet onderhouden. Het Boerderijpad kenmerkt zich door bedrijvigheid en afwisseling en is voor kinderen bovendien leerzaam!

Beleef het op "Boerderij GroeiZaam"
Voor scholen is er een speciale lesbrief met docentenhandleiding ontwikkeld. Leerlingen kunnen het Educatiepad lopen en ondertussen en nadien vragen beantwoorden en opdrachtjes doen. De bedoeling van de lesbrief is om leerlingen van de basisschool in aanraking te laten komen met het fenomeen zorgboerderij in het algemeen en “Boerderij GroeiZaam” in het bijzonder.

Karakter
Direct aan het begin van het Boerderijpad wordt duidelijk wat de functie van onze zorgboerderij is. Doordeweeks ontmoet u op het erf of in de winkel namelijk de cliënten. Het mooie huis aan het begin van het erf hoort niet bij de zorgboerderij.
Het herbergt een woonvorm van Triade. Enkele van de mensen die er wonen, werken overigens wel op "Boerderij GroeiZaam" .

Route (klik)
Nadat u het erf heeft verlaten, loopt u langs een sloot die in het voorjaar rijkelijk wordt gesierd door 'Hollandse kant' oftewel fluitenkruid. Aan de andere kant treft u (in ieder geval van april tot november) bloemen en groenten aan in de pluk- en moestuin. En niet te vergeten molentjes of vogelverschrikkers om de lekkernijen voor de vogels wat minder aantrekkelijk te maken. De groenten worden voor u van het land gehaald en zijn te koop in de boerderijwinkel. De bloemen mag u zelf plukken tegen een kleine vergoeding. Zowel de winkel als de pluktuin komt u tijdens de wandeling overigens aan het eind nogmaals tegen. Even wachten met het samenstellen van uw boeket dus, maar u gewoon vergapen aan al het moois en pas op de terugweg plukken!

Loopt u verder door naar achteren, loopt u langs de paddenpoel met schaftkeet met als doel de rugstreeppad te trekken en een ander element te geven aan het landschap. Vervolgens gaat u linksaf het betonpad op, waar u langs een kavel van het akkerbouwbedrijf PTC+ (de voormalige Landbouw Praktijkschool) loopt. Suikerbieten, aardappelen, uien en tarwe; het bouwplan is traditioneel. Dit gedeelte van de wandeling kenmerkt zich door openheid. Lekker uitwaaien. En wellicht ziet u er bovendien één van de tien hazen voor wie het goed toeven is tussen deze gewassen.

Vervolgens loopt u in de beschutting van Emmeloord langs huizen en tuinen. Na twee maal rechtsaf te zijn gegaan, loopt u weer over een akker en daarna langs de rand van een sloot. U steekt een dam over en ziet (en hoort!) dan aan uw linkerhand (de bijen van) een bijenstal. Angst is niet nodig, verzekeren de medewerkers van de zorgboerderij!
Nadat u een houten bruggetje bent overgestoken, loopt u tussen schapen (en als u geluk heeft lammetjes) en volkstuintjes door. Bijna altijd is daar wel iemand aan het werk om desgewenst een praatje mee aan te knopen. En leuk, de tuintjes bieden een puzzeltje: 'Welk plantje zou dát zijn?'

Verderop loopt u langs de akkers van de zorgboerderij. Er wordt ecologisch geteeld, met alle prachtige gewassen van dien: luzerne, pompoenen of winterpeen bijvoorbeeld. En grote kans dat u er de cliënten aan het werk zult zien. Velen van hen zullen u trouwens, vaak met enige trots, graag te woord staan en eventuele vragen beantwoorden.